Max 10 link az oldalsávban, továbbiak új oldalon

Oldaladra linkeket is feltölthetsz, melyeket megjelentethetsz oldalad jobb vagy bal oldalán. Számos szerkesztő nagy mennyiségben tölt fel linkeket ezért az oldalsávokban ezekből maximum 10-et jelenítünk meg.

Ha több mint 10 linked van akkor a linkek alatt egy További linkek hivatkozásra kattintva lehet elérni az összes linket felsoroló oldalt.

Fontos megjegyezni, hogy a linkek melyek más oldalakra mutatnak, nem a te tartalmad. A látogatók elhagyják az oldalad amikor egy linkre kattintanak, a keresőrobotok pedig nem veszik figyelembe a linkeket, hiszen a keresőtalálatokban az az oldal számít amire sok link mutat nem az amiről mutat a link. Akkor linkelj más oldalra ha az valóban fontos és hasznos.

A beépített szövegszerkesztő új verziója

Az utóbbi hónapokban a sorozatban jönnek ki a böngészőprogramok új verziói. Csakúgy röpködnek a verziószámok. A Firefox és a Google Chrome esetében határozottan megfigyelhető a verziószámháború. Nem mondhatnánk, hogy sok az újítás, a Firefox határozottan rosszabb lett a Chrome pedig még mindig nem kompatibilis a legtöbb szabvánnyal. Persze csicsa az van.

Ez minket, a rendszert annyiban érinti, hogy figyelnünk kell, a mi rendszerünk kompatibilis marad-e az új böngészőkkel. Nos nem mindig, ezért most a Cikkek és Oldalak szerkesztését végző beépített szövegszerkesztőt lecseréljük egy új verzióra. Ha bármi problémát tapasztalsz, jelezheted a támogatás oldalon.

Az ikonok sorrendje és kinézete egy kicsit megváltozott, ezért mindenkit arra ösztönzök, hogy nézze át őket. Ezt legegyszerübben úgy teheted meg, ha szépen lassan mindegyik ikon felett elidőzöl egy kicsit az egérkurzoroddal és elolvasod a megjelenő szöveget. Így már az elején tisztában leszen menyik ikon mit "csinál". Légyszíves ne hagyd ki ezt a lépést.

Az új szövegszerkesztővel főleg a Google Chrome kompatibilitísi gondjait sikerült kiküszöbölni. A képek feltöltési módja és a képtár, maradt a már megszokott.

Jó szerkesztést kívánok mindenkinek!

Cikkek kategória nem fog megjelenni ha üres

Számos oldalt átvizsgáltam és azt tapasztaltam, hogy a Cikkek csoportosítására használható kategóriák nem túl népszerűek a szerkesztők körében. Bár számos lapon láthatóak kategóriák, a Cikkeket mégsem rendelitek hozzájuk. A Cikkek kategorizálása jó ötlet érdemes lenne használni.

A nagyobb probléma az, hogy az oldalak többségén látható a kategória felsorolás, de a látogató egyikre kattintva sem talál cikket. Ez nagyon kellemetlen lehet, így ezentúl csak azok a kategóriák fognak megjelenni az oldalakon melyekben valóban van cikk. Erről már a szerkesztői felületen, a kategóriák létrehozásánál értesítjük a szerkesztőket, sőt az egyes kategóriákhoz rendelt cikkek száma is leolvasható.

Teljes cikk helyett egy extraktum megjelenítése

A kategóriák, a cimkék és az archívum oldalakon ezentúl nem a teljes cikket, csak annak kivonatát (extraktum) fogjuk megjeleníteni. A látogató számára így sokkal könyebben áttekinthetőek az írásaid, különösen ha sok van belőlük. Az axtraktum alatt egy "Tovább olvas ..." linket is elhelyeztem.

A cikk létrehozásánál és szerkesztésénél ezt az extraktumot szerkesztheted. Ha a cikk létrehozásánál ezzel nem akarsz bajlódni, semmi baj, a rendszer a cikk szövegének első részéből automatikusan készít egy kivonatot. Amennyiben ez neked nem tetszik, természetesen átszerkesztheted.

Az eddig publikált cikkeidből mi már legeneráltuk a kivonatot.

A visszajelzésetek alapján ezt a funkciót kikapcsolhatóvá is tudjuk tenni. Meglátjuk milyen sikere lesz.

Tervezzük a bloglap.hu címoldalának átszerkesztését is. A teljes rendszerben megjelent friss írások megjelennének itt is. Ez a megjelenítés is a most bevezetett extraktum mezőt szövegét jelenítené meg. Tehát érdemes jóminőségű cikkeket és informatív extraktumokat írni.

Fejléc feltöltési lehetőség

Ma elkészítettem a fejléckép feltöltését, melyet már sokan vártatok. A Szerkesztői felületen egy új link jelent meg Fejléckép. Ebben a menüpontban egy általad választott képet tölthetsz a fejlécbe. A kép lehet jpg, gif vagy png típusú. Mivel a kép a honlap neve és mottója mögé kerül, ezért lehetőséget adtam ezek eltűntetésére is. Ha a fejlécképet magad szerkeszted és rá tudod írni a honlapod nevét, mottóját, szlogenjét, stb. akkor ez jó szolgálatot tehet, hiszen nem fogja letakarni a képed. A kép vízszintes helyzetét is beállíthatod, hogy az jobbra, balra, vagy középre legyen zárva. Ez akkor számít ha egy kisebb logószerű képet használsz.

Tippek:

  • Ha fejléc teljes szélességében és magasságában akarod a képet megjelentetni akkor próbálj akkora képet készíteni ami alól nel lóg ki az eredeti szín, vagy háttérkép
  • Ha nem teljes méretű, hanem kisebb logó, vagy pecsét jellegű képet szeretnél feltölteni, akkor használj átlátszó gif, vagy még jobb png fájlt. Így a kép, zavaró keret nélkül jelenhet meg.
  • Ne tölts fel egy kicsi, kocka jellegű képet, az nagyon gagyi, ha nem tudsz képet szerkeszteni a fejléc módosítása nem neked való funkció. Mivel a fejléc az első és mindig látható objektum az oldaladon, ha a fejléc nem tökéletes az egész oldalad gyenge minőségűnek fog hatni.
  • Nem minden kinézeti sablonnak ugyanaz a szélessége, így ha van fejléced, de Kinézeti sablont váltasz, lehetséges, hogy a fejlécet is módosítanod kell az új sablonod mérete szerint.

Egyszerre több fejléced is lehet feltöltve, persze egyszerre csak egy lehet használatban. A feltöltött fejlécek közül bármelyiket, bármikor újra kiválaszthatod. Tegyük fel, hogy  készítesz egy karácsonyi fejlécet, a karácsony elmúltával azt nem kell törölnöd, csak egy másik fejlécet feltöltened, vagy választani az előzőekben már feltöltöttek közül egy más támával foglalkozót. Jövő karácsonykor ismét csak kiválasztod a tavalyit és újra karácsonyos lesz az oldalad. 

Jó szerkesztést!

Scriptblokk. Forráskód elhelyezése minden oldalon

Eddig csak az egyes oldalakba és cikkekbe helyezhettél forráskódot. Most azonban lehetőséget adunk egy olyan scriptblokk létrehozására mely minden oldaladon, minden laplekérésnél megjelenhet. A scriptblokkot oldalad menüjébe (bal oldal), vagy oldalsávjába (jobb oldal) helyezheted el.

A Scriptblokk helyzetét a menüben a Menüsorrend oldalon állíthatod be. A menüsorrend oldalon a Scriptblokk alapértelmezetten a "Ne jelenjen meg" oszlopban van, azt neked kell a helyére vontatnod, ha szeretnéd használatba venni.

A Szerkesztői felület bal menüjében található Scriptblokk linkre kattintva a már jól ismert szövegszerkesztő fogad, melynek segítségével elkészítheted a scriptblokkot. Ha más szolgáltatótól kapott javascript, vagy HTML forráskódot szeretnél beszúrni, akkor a szövegszerkesztő forráskód ikonjára kattintva, forráskód nézetbe kell átváltanod.

Javaslatok a felhasználásra: háttérzene youtube videó segítségével, kúrzor módosítása, chatbox, skype hívógomb és minden más amit minden oldalon látni szeretnél.

Hozzáértő szerkesztők a minden oldalon megjelenő Scriptblokk segítségével módosíthatják az oldal designját pl. css kódok segítségével.

Menüelemek sorrendjének beállítása

Új funkcióval bővültünk mellyel még egyedibbé teheted oldaladat! 

A szerkesztő felület menüjében egy új bejegyzést látható, a neve: Menü sorrend. Erre kattintva egy modern 3 oszlopból álló kezelőfelületet fogsz látni. Az egyes oszlopok között és az oszlopokon belül is egyszerű "fogd és vidd" módszerrel mozgathatod a menüelemeket.

Az első két oszlopban melyeknek neve Menü (azaz bal oldal), Oldalsáv (azaz jobb oldal) az alapértelmezett menüobjektumok gombjait látod. Ezek pl.

  • Oldalak (ahova a vízszintes menübe már nem férő oldalak linkjei kerülnek)
  • Legfrissebb (ahova legújabb 10 cikkednek a linkjei kerülnek)
  • Linkek (ahova kedvenc, vary ajánlott weboldalak linkjeit helyezheted el)
  • Kereső (a keresődoboz melybe kulcsszavat írva azt kikeressük oldaladon)
  • Képgaléria (melyben a képgalériáid kategóriáinak nevi kerülnek)
  • Kategóriák (melybe a cikkeid kategóriái kerülnek, ha ilyeneket létrehozol)

A harmadik oszlop egy tároló, ami ide kerül az nem fog megjelenni oldaladon. Ez lehetőséget nyújt neked arra, hogy bizonyos dolgokat kikapcsolj.

Tegyük fel, azt szeretnéd, hogy oldalad menüjében, ami a bal oldal, a Képgalériáid kategóriái legyenek legfelül, ezalatt az Oldalaid, azalatt pedig a Keresődoboz. Ragadd egereddel a Képgaléria gombot és vontasd azt az első pozícióba, ezután az Oldalak gombot rag add meg és vontasd a Képgaléria alá, maid a Kereső gombot vontasd a Képgaléria alá. Ha bármely más elem még az első oszlopban van, azt egyszerűen vontasd a második oszlopba. Ezáltal oldalad bal oldalán kialakul a kívánt sorrend, minden más a jobb oldalon lessz. Természetesen bármit, bármikor újra rendezhetsz.

Vannak olyan sablonok, melyek csak egy menüből állnak, értsd. nincs Oldalsáv a jobb oldalon. Ebben az esetben, minden amit a második oszlopba teszel az a ball oldali menüelemek alatt fog megjelenni.

Sok sablonban be tudod állítani, hogy a bal oldal a jobb oldalra kerüljön, vagy a jobb oldal a bal oldalra. Itt észben kell tartani, hogy te a jobb és bal oldalt megcserélted, tehát amit az első oszlopba teszel az valójában a jobb, amit a második oszlopba teszel az valójában a bal oldalon fog megjelenni. Elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de nagyon könnyen átlátható és rendkívül nagy szabadságot ad ez a megoldás.

Láthatóbbá tettük a keresőoptimalizálási jelentés üzeneteit

A keresőoptimalizálási jelentés figyelmeztet ha oldalaid jelentéktelen mennyiségű szöveget tartalmaznak. Célja, hogy oldalad látogatott legyen. Fontos, hogy megfogadd ajánlásait hiszen a honlapkészítésnek csak akkor van értelme ha a látogatók megtalálják oldaladat.

A jelentés üzenete rögtön az oldal, vagy cikk szerkesztése után megjelenik, azonban arról könnyű megfeledkezni. Ezentúl az oldalak felsorolásánál minden olyan sorban ahol a jelentésnek üzenete van számodra egy sárga ikont fogsz látni. Erről tudhatod, hogy annak az oldalnak bizony valamiféle hiányossága van. Ha ezt az oldalt szerkeszted a keresőoptimalizálási jelentés szövegét el is olvashatod, és könnyen kijavíthatod.

Tartsd észben!

1. A látogatók 75%-a keresőkből, pl. Google érkezik!

2. A keresőrobotok, csak a szövegből értenek, minél több szöveges oldalad van annál nagyobb az esélyed, hogy a keresőoldalak a te oldaladat is megjelentetik a keresőtalálatok között!

3. Ahol a keresőoptimalizálási jelentés a szöveg mennyiségére panaszkodik ott bővítsd ki a szöveget, írj választékosan.

Ha ezt betartod sikeres leszel.

A keresőoptimalizálási jelentés már nem csak az oldalak, de a hírek/cikkek oldalon is látszik így érdemes a híreide is ánézni, mitt kellene javítani a szöveg terjedelmét illetően.

Belépés
 
 
Kereső
0.008 mp