Lényeges változtatás az oldalak internetcímeiben

A mai napon egy fontos és jelentős változtatást eszközöltem a rendszerrel készített oldalak internetcímeiben. Rengeteg elemzés és a szerkesztők munkájának megfigyelése után hoztam meg ezt a döntést.

Az oldalak internetcímei, azok felépítése rendkívül fontos egy keresőbarát honlapkészítő rendszer tervezésekor, hiszen célunk, hogy nagy forgalmat realizáljanak az oldalak. Ezt úgy kell megtennünk, hogy a szerkesztőknek ne kelljen tervezési módszereket és megvalósítási technikákat észben tartani, azok automatikusan rendelkezésre álljanak úgy hogy arról a szerkesztő még csak nem is tudatos. Ő a tartalomra a figyel, a rendszer teszi a dolgát, nagyobb vagy kritikus hiba esetén figyelmeztet.

A változások a következőek:

1. az internetcímek részben a cikk, vagy oldal címéből épülnek fel, ezzel lehetőséget adunk a keresőrobotok számára, hogy az internetcímben is értékes kulcsszavakra leljenek. Eddig a szóközöket aláhúzásvonalra cseréltük, azonban bebizonyosodott, hogy így csak a teljes kifejezésnél lesz találat, vagy előkelő találat. A Google szakembereinek állítása szerint az internetcímben lévő aláhúzás és egyéb nem alfanumerikus jelet szöveghatárolóként veszik. Pl. a /alma_korte_szilva link esetén mindhárom szóra kellene találatnak jelentkeznie. Úgy tűnik ez nem igaz. A Google az aláhúzásjelet nem, csak a kötőjelet veszi szöveghatároló jelnek. Így a kötőjellel elválasztott szavak a linkben több lehetőséget adnak a találatra. Ezen ismeret birtokában ezentúl a bloglapon is kötőjellel választjuk el a link szavait.

2. Eredetileg a legtisztább linkfelépítésre törekedtem, azaz a linkek kizárólag a cikk címéből épültek fel. Ez persze nagyon jó módszer, akkor ha a szerkesztő tisztában van azzal, hogy a cikk címét nem szabad megváltoztatnia, hiszen akkor a Google legközelebbi látogatásakor már nem elérhető oldalként fogja érzékelni azt a lapot. Az idő megmutatta, hogy nekem mint fejlesztőnek lehetetlen ezt a tudást hatékonyan átadnom a szerkesztők felé. Mivel a gyakori (sokszor indokolatlan) címváltoztatások nagy terhet jelentenek, ezentúl az oldalak és cikkek linkjének végén egy azonosító szám kapott helyet ami egyértelműen azonosítja a dokumentumot. Ezáltal a szerkesztő címváltoztatása esetén is ki tudjuk szolgálni a dokumentumot a látogató vagy a keresőrobot felé.

3. A linkben lévő azonosítószámmal a más oldalakon, vagy a linkgyűjteményekben elhelyezett de a szerkesztő által időközben megváltoztatott című oldalak is kiszolgálhatóak.

4. Sok szerkesztő a neki formázásban nem tetsző (Elrontottam!), vagy elavult oldalait törli, majd egy új oldalt hoz létre sok esetben ugyanazzal a tartalommal csak máshogy formázva. Ez kritikus hiba, de úgy tűnik nem tudjuk megértetni a szerkesztőkkel, hogy ha egy oldalt töröl akkor annak minden látogatóját végérvényesen elveszíti. Így egy sok ezer látogatós oldalból egycsapásra egy elnéptelenedett oldal lesz. A megoldást a törölt oldalak azonosítójának újrafelhasználása jelenti. Eszerint amikor a szerkesztő törli az oldalt, és egy újat hoz létre a rendszer a törölt oldal azonosítóját adja az új oldalnak, azaz a látogató a régi törölt oldal helyén egy új oldalt lát. A szerkesztő ebből nem vesz észre semmit, csak azt hogy milyen sikeres az oldala, bármit csinál a látogatók megmaradnak.

6. A blogrendszerekben így a mi eredeti rendszerünkben is a hírek/cikkek internetcímében megmutattuk a cikk keltezését pl. ilyen internetcímeket generáltunk: /2011/12/24/ez-a-cikk-cime. Közvéleménykutatás alapján azonban azt vettük észre, hogy azonkívül, hogy ennek semmi haszna nincs, a látogatók a keresőtalálatokban nem hajlandóak egy több éves linkre kattintani, mert úgy gondolják annak tartalma elavult. A Google az elmúlt időszakban megváltoztatta a keresőtalálatok oldalt oly módon, hogy a találat linkje az extraktum alól felkerült a címsor alá, azaz a látogató rögvest szembesül a cikk korával. Persze a mi rendszerünk még új, de mi lesz két év múlva? Ezennel a cikkek internetcímében lévő dátumkijelzést megszüntettem.

Ezen változások könnyen kijavítható hibát eredményezhetnek oldaladon ha már készítettél a saját oldaladra mutató linkeket a szövegszerkesztőben. Ezeket a linkeket nézd át és frissítsd őket. Használd az új linkeket.

Lényeges változtatás az oldalak internetcímeiben hozzászólásai

Szólj hozzá

Belépés
 
 
Kereső
0.063 mp